Depression er en alvorlig mental lidelse, der er karakteriseret ved vedvarende tristhed, tab af interesse i aktiviteter, ændringer i appetit og søvn, træthed, og følelser af værdiløshed eller skyld. Det kan påvirke evnen til at fungere i hverdagen og kan føre til selvmordstanker.
Psykiatrisk behandling af depression omfatter:
- Medicin: Antidepressiva, såsom selektive serotonin-genoptagshæmmere (SSRI’er), serotonin- og noradrenalin-genoptagshæmmere (SNRI’er), og tricykliske antidepressiva, bruges til at regulere kemikalier i hjernen, der påvirker humøret.
- Psykoterapi: Kognitiv adfærdsterapi (CBT) og interpersonel terapi (IPT) er effektive former for samtaleterapi, der hjælper med at ændre negative tanke- og adfærdsmønstre og forbedre forhold og kommunikation.
- Elektrokonvulsiv terapi (ECT): Bruges i svære tilfælde, hvor andre behandlinger ikke har været effektive. Det indebærer elektrisk stimulation af hjernen for at lindre symptomer.
- Livsstilsændringer: Regelmæssig motion, sund kost og tilstrækkelig søvn kan understøtte behandlingen og forbedre humøret.
Udredningen foregår over 2 samtaler samt ved test til selvudfyldelse: Major Depression Inventory (MDI)
Svær depression og selvmordstanker behandles ikke og henvises til lokalt psykiatrisk sygehus.